
BLOG: Een lekker wijntje of biertje als beloning na inspanning?
Je hebt lekker gesport! Daarna nog even gezellig een glaasje samen drinken. Maar hoe slecht of goed is het nou eigenlijk om alcohol te drinken na het sporten? Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen? Welke invloed heeft alcohol op je herstelvermogen? En wat doet hoogte voor het herstelproces?
Wat gebeurt er in het lichaam bij het drinken van alcohol?
Bij het drinken van een wijntje of biertje komt alcohol snel in je bloedbaan terecht. Sommigen voelen het al na één glas en anderen na een paar glazen. Wat gebeurt er bij het drinken van alcohol? In het kort: De maag laat meteen een deel van de alcohol door omdat alcohol niet hoeft te wachten tot het geheel is verteerd. Voor de meeste mensen geldt dat zij het al vrij snel voelen als zij alcohol hebben gedronken. Na een wandel-, hutten-, een fietstocht of een training, als de maag meestal leeg is, komt alcohol nog harder aan. Je ervaart het lekkere gevoel van ontspanning, je wordt losser, je zelfvertrouwen krijgt een boost. Het bloed wordt dunner, de lever moet de gifstoffen van de alcohol verwerken en maakt enzymen aan die alcohol onschadelijk proberen te maken. De lever heeft voor één glas alcohol al snel anderhalf uur nodig.
Mannen versus vrouwen die alcohol drinken
Vrouwen hebben een andere lichaamssamenstelling dan mannen. Vrouwen hebben meestal een lager lichaamsgewicht dan mannen. Vrouwen hebben relatief meer vet en minder vocht in hun lichaam. Ongeveer 55% van het lichaamsgewicht van vrouwen bestaat uit water, bij mannen is dit ongeveer 65%. Hoe minder vocht in het lichaam, hoe geconcentreerder de hoeveelheid alcohol en hoe hoger het alcoholpromillage in het bloed. Dankzij deze verschillen hebben vrouwen in verhouding een hoger alcoholpromillage in het bloed dan mannen na het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol.
Voor vrouwen in het bijzonder geldt dat vrouwelijke hormonen een rol spelen in het metabolisme van alcohol. Gevoeligheid voor alcohol is afhankelijk van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen spelen ook een belangrijke rol in de menstruatiecyclus. Ze zijn gedurende de cyclus in verschillende hoeveelheden in het lichaam aanwezig. In de fase na de eisprong zakt het oestrogeen- en stijgt het progesteronniveau. Dit zorgt voor een daling van het enzym Alcoholdehydrogenase dat mede zorgt voor de afbraak van alcohol (ADH) en dus voor een vertraagd alcoholmetabolisme.Gedurende de menstruatiecyclus van de vrouw kan de gevoeligheid voor alcohol dus verschillen.
Alcohol op hoogte
Op hoogte daalt de luchtdruk, neemt je lichaam minder zuurstof op en daalt de hoeveelheid zuurstof in het bloed die beschikbaar is voor verschillende lichaamsweefsels. Het lichaam heeft op grote hoogte echter dezelfde hoeveelheid zuurstof nodig als op zeeniveau. Het kan zich in beperkte mate aanpassen aan de lagere zuurstofdruk op grote hoogte, deze aanpassing wordt acclimatisatie genoemd. Voorbeelden van aanpassingen zijn een snellere hartslag en een snellere en diepere ademhaling zodat er per tijdseenheid meer zuurstof kan worden opgenomen en getransporteerd.
Herstel met alcohol?
Alcohol drinken na het sporten vertraagt de herstelprocessen van het lichaam en beïnvloedt de groeiprikkel van spierkracht nadelig. Het drinken van veel alcohol remt de aanmaak van hormonen in je lichaam, onder andere het hormoon testosteron dat voor de aanmaak van spieropbouw kan zorgen. Bier heeft ook nog eens in zich dat het de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen verhoogd en zorgt onder andere voor meer vetopslag. In het algemeen geldt dat alcohol het herstel van de spieren vertraagd omdat de verwerking gaat naar het ontgiften van je lichaam en niet naar het herstel van de inspanning. Het aanvullen van glucose in de spieren zal namelijk moeizamer verlopen. Om alcohol te verteren heeft het lichaam extra suiker nodig, terwijl je dit bij het drinken van alcohol nodig hebt voor het verteren van alcohol.
Het drinken van alcohol heeft niet alleen invloed op je fysieke herstel maar ook op je mentale herstel. Alcohol geeft op de korte termijn een gevoel van ontspanning en zelfverzekerdheid. Alcohol beïnvloed echter ook je slaap. Doe je een training in de avond en drink je erna één of meerdere wijntjes dan is het lichaam de eerste cyclus(sen) nog aan het herstellen en blijft je lichaam in de ‘aan’ stand in plaats van dat het lichaam en brein in de ruststand komen. Door het slechte slapen heb je minder energie waardoor sombere gevoelens en negatieve gedachten kunnen ontstaan, daarnaast vermindert ook je focus. Ook zijn dit neveneffecten van alcohol zelf.
Staat er de volgende dag weer een training of mooie tocht op de planning dan bevordert herstel mét alcohol de kans op blessures.
Nooit meer drinken na het sporten?
Dat is natuurlijk helemaal aan jou! Maar wees je bewust van het effect van alcohol en de invloed ervan op jouw lichaam. Ben je aan het trainen voor een specifieke uitdaging, heb je weinig energie en zit je niet lekker in je vel dan is alcohol drinken na een inspanning daadwerkelijk af te raden. Ben je een week op hoogte in de bergen voor een huttentocht ben je ervan bewust dat ook de hoogte van invloed is op herstel. Ben je gezond en herstel je snel dan is af en toe een glaasje na een tocht natuurlijk helemaal geen ramp!
Wat helpt na het drinken van alcohol?
Het is aan te raden om flink veel water te drinken, minimaal 2 liter, op dagen dat je alcohol hebt gedronken om uitdroging tegen te gaan. Ook is het verstandig om het eten van extra fruit en groente op je herstel menu te zetten.
Geniet met mate!